Producenter 2016:

Karl-Frédéric Reuter
Exportchef, Champagne, Frankrike
I Champagne tillhör Bollinger de klassiska husen med stjärnstatus. Det anrika huset i den vackert belägna byn Ay, längs
floden Marne,  grundades 1829 av tysken Joseph Bollinger. Med framtiden i sikte köpte familjen upp de bästa vingårdslägena, med mestadels pinot noir, norr om floden.Det var änkan Lily Bollinger som på 1960-talet kom att se till att endast den bästa kvaliteten på druvorna kunde användas. Signumet är mognad och kraft i sina champagner och detta tack vare ett hårt arbete i vinkällaren. Lång flasklagring i kalkstenskällaren under huset bidrar till ett bubbel i världsklass.


Dieter Greiner
Exportchef,Rheingau, Tyskland
Kvalitetsproducenten Kloster Eberbach har en otrolig historia som tog sin början redan 1136 när cisterciensermunkar byggde upp klostret bredvid den vackra vingården Steinberger med utsikt över floden Rhen. Det finns även en svensk anknytning då munkarna 1631 flyr det 30-åriga kriget
och svenska trupper under Axel Oxenstierna bor i klostret. Skifferjorden på de branta sluttningarna ner till floden Rhen ser till att rieslingdruvan får tillräckligt med solsken för att mogna. Druvan behandlas med silkeshandskar och magi skapas i det ultramoderna vineriet som ligger under jord bredvid klostret. Ett underbart vitt vin med historia och framtiden i sikte!


Pierre Montegut
Vinmakare, Bordeaux, Frankrike
I Bordeaux står de vackra vinslotten på rad och området är ledande i vinvärlden. Egendomen inledde sin långa historia år 1580 när Lèonard de Suduiraut gifte sig med vingårdsdottern Nicole d ´Allard. Huset brann ner och det magnifika slottet uppfördes. 1855 kom Château Suduiraut att ingå i den stora klassificieringen Grand Crus Classés. Vitvinsdruvorna sémillon och sauvignon blanc växer på den sandiga sluttande jorden ner mot floden Garonne. Hemligheten bakom denna söta nektar är att en svamp, botrytis cinerea, angriper druvorna med en häpnadsväckande förvandling på klasarna. Resultatet blir ett naturellt sött vitt vin med kunglig glans!

Claudio Farina
Vinmakare och ägare, Valpolicella, Italien
Amarone har blivit ett begrepp i Sverige och metoden med att torka druvorna, appassimento, för att öka smakupplevelsen i vinerna är den ledande trenden i Italien. Familjeproducenten Farina har sin vingård längs alpernas vackra sydsluttningar, alldeles utanför Verona. Begreppen Valpolicella
och Soave, ripasso och amarone kommer Claudio att reda ut.  Farina blev utsedd som Italiens bästa vinproducent 2015 av "International Wine and Spirit Competition" i London. En fin utmärkelse som visar att kvalitet lönar sig!


Franscesca Tinazzi
Vinmakare och ägare, Valpolicella, Italien
I Lazise, mellan Gardasjön och Verona, hittar vi det välkända vinområdets andra familj. På 1960-talet startade Eugenio Tinazzi familjeföretaget. Sonen GianAndrea tog över och utvidgade produktionen och försäljningen. Hans barn Giorgio och Francesca Tinazzi driver nu firman vidare.
Familjen Tinazzi äger i dag vingårdarna Cantina Tinazzi i Valpolicella, Tenuta Valleselle i Bardolino, Feudo Santa Croce i Puglien och Cantine San Giorgio i Salento. Ett brett sortiment från norr till söder i Italien!


Dario och Marco Cavallo
Vinmakare och ägare, Apulien, Italien
Med början 2001 och från en yta på 45 hektar i den lilla byn Lizzano i Apulien producerar MilleUna under ledning av Dario Cavallo och hans son
oenologen Marco årligen omkring 50.000 flaskor vin. De högkvalitativa vinerna från den mineralrika jorden, "terra rossa", är smakrika och görs av druvorna negroamaro och primitivo.  Negroamarovinerna karaktäriseras av viss strävhet medan primitivovinerna uppvisar en viss restsötma. MilleUnas viner passar dig som gillar smakrik mat och vill ha något utöver det vanliga sortimentet. Vinerna finns på Systembolagets beställningssortiment.